Neem DNS serieus

DNS is een onmisbare schakel in het wereldwijde web dat het hedendaagse internet is. Maar onbekend maakt vaak onbemind. DNS, dat is er toch gewoon? 🤷🏽

DNS, het adresboek van het internet

“Het Domain Name System (DNS) is als een adresboek van het internet. Het koppelt betekenisvolle domeinnamen aan IP -adressen, zodat gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot webpagina’s, computers of andere bronnen via netwerken” (1).

Zonder adresboek geen internet

Ook al klopt deze uitspraak niet 100%, durf ik te stellen dat het hedendaagse internet niet kan bestaan zonder DNS. Althans ik denk niet dat veel mensen zullen onthouden dat ze voor google.com bij 172.217.168.206 moeten zijn of voor bol.com bij 185.14.169.113. Of nog een tandje ingewikkelder in combinatie met het nieuwere IPv6 adressenboek; probeer maar eens 2a00:1558:b033:4000::1:0 te onthouden voor wanneer je een keer snel politie.nl moet bezoeken.

Het adresboek van jouw domeinnaam

Iedere leverancier van domeinnamen beheert een dergelijk DNS adressenboek en jouw domeinnaam is door die leverancier toegevoegd in het DNS adressenboek dat zij beheren. Hiermee zorgen ze ervoor dat klanten die jouw domeinnaam intikken, uitkomen op de juiste plaats van bestemming.

Jouw leverancier beheert daarmee een cruciaal onderdeel van het internet in het algemeen en een cruciaal onderdeel van jouw online applicatie in het bijzonder.

Steeds meer aanvallen gericht op DNS

Dat essentiële stukje internet ligt steeds vaker onder vuur.

Ondanks dat we vorig jaar een lichte daling van dergelijke op DNS gerichte aanvallen zagen (vergeleken met het jaar daarvoor (nbip)) zien wij de laatste maanden juist weer meer van dit type aanvallen.

Men valt dan niet een specifieke website aan, maar in plaats daarvan vallen ze het adressenboek aan: de zogenaamde DNS nameservers. Tijdens dergelijke op DNS gerichte aanvallen kan de vertaling van een domeinnaam naar IP adres vertraagd worden waardoor jouw online applicatie minder goed bereikbaar is.

Bescherm je online applicatie, neem DNS serieus

Neem DNS serieus en upgrade de DNS van jouw domeinnaam vandaag nog. Je kunt daar bijvoorbeeld Premium DNS voor gebruiken.

Met een dergelijke DNS service zorg je ervoor dat de DNS-servers van je domeinnaam geografisch verspreid zijn waardoor DNS aanvragen dichter in de buurt van de eindgebruiker plaats kunnen vinden waardoor de eindgebruiker een snellere dienstverlening ervaart.

En in het geval van een aanval op de infrastructuur van Premium DNS worden DNS aanvragen automatisch doorgezet naar de dichts bijzijnde beschikbare locatie binnen het Anycast DNS netwerk.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief