Test de snelheid van je website

In ons blog over de Maximale laadsnelheid van je website vertellen we al hoe je jouw website kunt optimaliseren. Maar hoe weet je nu of je website wel of niet snel laadt? De eerste stap om de snelheid van je website te verbeteren is het testen van de pagina’s van je website. Je moet achterhalen hoe het komt dat pagina’s op je website traag zijn.

Wat ga je testen?

De vraag is: wat moet ik testen? Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat alleen de homepage van een website getest wordt. Elke pagina van je website kan ranken in Google en via elke pagina kunnen bezoekers naar je website komen. Test daarom altijd meerdere pagina’s. In ieder geval de belangrijkste pagina’s van je website:

  • Homepage
  • Productpagina
  • Over ons
  • Blogoverzicht
  • Contactpagina

Ook kun je in Google Analytics kijken welke webpagina’s een hoge ‘bounce rate’ hebben. Een van de oorzaken hiervan kan zijn dat de pagina langzaam laadt en bezoekers direct afhaken.
Er zijn diverse tests op internet te vinden om je laadsnelheid van je site of een pagina te testen. Voer altijd meerdere tests op verschillende momenten uit. Een enkele test is nooit representatief. Om goed te onderzoeken kun je bijvoorbeeld een week lang elke dag op een verschillend tijdstip je webpagina’s testen.

Uptrends

Richt je je op de Nederlandse eindgebruiker en host je je website in Nederland dan is Uptrends een aanrader om je website te testen. In tegenstelling tot de andere vermelde tools werkt deze zeer snel en geeft ook in een waterval de punten voor verbetering aan. Daarnaast kan op deze site ook een uptime-check, Route-trace en DNS-rapportage gemaakt worden.

Webpagetest

Webpagetest kun je vanuit buurlanden als België en Engeland testen. Interessant wanneer je bezoekers uit omliggende landen hebt. Webpagetest geeft een overzicht van de verschillende onderdelen die ingeladen worden. Dit is in de vorm van een waterval zodat je ziet welke onderdelen er lang over doen om in te laden. Doordat er zoveel testen op gedraaid worden, sta je wel vaak zelf in de wachtrij voordat je site getest kan worden. Het leuke is wel dat je van je test een video kunt bekijken, zodat ook visueel inzichtelijk wordt hoe je content wordt ingeladen.

Pingdom Tools

Pingdom is één van de populairste tools om de snelheid van je website mee te testen. Je kunt van verschillende locaties de snelheid van de website testen, waaronder vanuit Stockholm, Amerika en Australië. Interessant in het geval dat je veel internationale bezoekers op je website hebt. Ook hier zie je in een overzicht in een waterval op welke punten het laden lang duurt en kun je hier actie op ondernemen.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is de (gratis) tool van Google waarmee je kunt testen hoe goed jouw website het volgens Google doet. Alhoewel het niet een echte tool is om de snelheid mee te meten (de tool geeft niet aan hoe snel de website laadt) is Google PageSpeed Insights wel zeer geschikt om te kijken welke verbeteringen er volgens Google doorgevoerd moeten worden. Google PageSpeed Insights geeft aanbevelingen voor de mobiele- en voor de desktop versie. Het is vrij moeilijk om een hoge score te halen, maar het geeft je in ieder geval inzicht hoe Google naar je website kijkt.

Met deze tips om je site te checken kun je het maximale halen uit je online performance. Lees ook ons artikel over Maximale laadsnelheid voor je website hoe je o.a. de content kunt optimaliseren. Zo maken we je met ‘SQR.NL’ weer een stukje succesvoller.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief