Je MySQL database benaderen via een SSH tunnel en met een SSH key

Let op!

Je hebt een ‘Webhosting M’ of een ‘Webhosting L’ pakket nodig om aan de slag te gaan.

Wat heb je verder nodig:

• Een ‘Terminal’ programma zoals iTerm of Putty
  • Een aangemaakte database
  • Een werkende SSH verbinding (en SSH key)

Om de SSH tunnel op te zetten gaan we het volgende commando gebruiken in Terminal:

ssh -4 -N -i ssh_key.key gebruikersnaam@domein.nl -L 3307:127.0.0.1:3306

Wat betekend dit commando?

• ssh: we gaan gebruik maken van een Secure Shell om verbinding te maken met de database
  • -4: we zullen verbinden via een ipv4 adres
  • -N: voer geen commando’s op de server uit
  • -i: laad de SSH key in zodat we zonder wachtwoord verbinding kunnen maken
  • gebruikersnaam: dit is je hoofd gebruikersnaam uit de originele oplever e-mail
  • @: hiermee geven we aan met welke (MySQL) server we verbinding gaan maken
  • domein.nl: de server of website waarmee we willen verbinden
  • -L geeft aan dat we het verkeer door willen gaan sturen
  • 3307: is de lokale poort waar we later mee gaan verbinding
  • 127.0.0.1 is het ip adres van de MySQL server waar we op de server van domein.nl mee gaan verbinden
  • 3306: is de poort waarop MySQL actief is op de server van domein.nl

Voer nu het naar jouw situatie aangepaste commando in gevolgd door een enter, in ons geval is dat:

ssh -4 -N -i Downloads/ssh_key.key janjanse@janjansen.nl -L 3307:127.0.0.1:3306

Hierna voer je het (SSH) wachtwoord in en druk je op <Enter>. De SSH tunnel is nu opgezet!
Lukt het verbinden om wat voor reden niet? Voeg dan -v toe aan het einde van je commando en stuur deze informatie naar ons door.

Nu kun je met onderstaand commando ‘lokaal’ verbinding maken met de MySQL database:

mysql -h 127.0.0.1 -P 3307 -u janjanse_main -p

Hierna voor je het MySQL database wachtwoord in en druk je op <Enter>. De verbinding met de database is actief.