vind de bestanden/mappen die binnen je hostingpakket de meeste ruimte innemen

Soms heb je te maken met een website die veel schijfruimte verbruikt, is het onduidelijk waar het verbruik vandaan komt en kost het veel tijd om uit te zoeken hoe het zit.

Volg onderstaande stappen om de bestanden en mappen te vinden die binnen je hostingpakket de meeste ruimte innemen.

Maak via SSH verbinding

Volg de stappen in onze handleiding Met SSH verbinding maken met je hosting pakket om via SSH verbinding te maken met het hostingpakket. Je hebt geen speciale programma’s nodig, je kunt deze verbinding direct vanuit Plesk maken.

Via SSH achterhalen hoeveel ruimte bestanden en mappen innemen

Nadat je via SSH verbinding gemaakt hebt kan je de onderstaande stappen volgen om te achterhalen waar het verbruik vandaan komt.

1. type het commando ncdu in en druk vervolgens op enter
    bash-5.0$ ncdu
  2. je krijgt nu in een boom structuur een overzicht te zien van het verbruik. Met behulp van de pijltjes toetsen op je toetsenbord en enter kan je door de bestanden en mappen bladeren om te achterhalen wat de meeste ruimte inneemt.
  3. in bovenstaand voorbeeld wordt de meeste ruimte ingenomen door de map httpdocs, als we vervolgens die map openen door op enter te drukken zien we dat de wp-content map de boosdoener lijkt te zijn.
  4. als we door op enter te drukken de map wp-content openen, zien we de bestanden die de meeste ruimte innemen.

Je kunt direct bestanden verwijderen door een bestand te selecteren en op de d toets te drukken. Uiteraard kan je de bestanden ook via FTP of Plesk bestandsbeheer verwijderen.