Wat is het verschil tussen IMAP en POP?

We krijgen bij Hosting vaak de vraag van onze klanten of de mail als POP of IMAP moet worden ingesteld en wat het verschil in type is. In dit artikel leggen we dit verschil uit en kunnen we jou hopelijk beter helpen in het maken van je keuze.

POP protocol gebruiken

Als je jouw account in je e-mailclient instelt als POP account, dan wordt alle mail gedownload naar het e-mailprogramma en van de ontvangende server af gehaald. Op deze manier beheer je zelf de backup van jouw mail. Je kunt er ook voor kiezen om een kopie van de mail tijdelijk op de server te laten staan, zodat deze eventueel ook via de webmail kan worden bekeken.

Wanneer gebruik je POP?

Als je jouw e-mailaccount slechts op één apparaat gebruikt dan kun je prima een POP account instellen.

IMAP protocol gebruiken

Als je jouw account in je e-mailclient instelt als IMAP account, dan wordt alle mail direct vanaf ontvangende server gelezen. Je ontvangen en verstuurde berichten blijven dus op de webserver staan. Op deze manier wordt de mail op alle apparaten waar de mail is ingesteld gesynchroniseerd vanaf de server. Als je een e-mail op jouw telefoon hebt gelezen, dan zal deze ook op jouw computer als gelezen verschijnen. Daarnaast is IMAP handig als de mailbox door meerdere personen wordt beheert. Je weet dan of berichten zijn opgepakt en voorkomt dubbel werk.

Wanneer gebruik je IMAP?

Zoals hierboven al even beschreven gebruik je IMAP als je jouw e-mailaccount op meerdere apparaten wilt uitlezen of als de e-mailbox door meerdere personen beheert wordt.

Voor- en nadelen POP of IMAP

POPIMAP
Voordelen
Je hebt zelf controle over je mailarchiefDe e-mail synchroniseert met alle apparaten
Je mailbox kan niet vollopen, waardoor je meer kosten voor een hoger pakket moet afnemenDe mail kan door meerdere personen beheert worden
Nadelen
Als je jouw account verwijderd, ben je alles kwijtAls je mail verwijderd, wordt het van de server verwijderd
Mail synchroniseert niet met andere apparatenAlle mail blijft op de server staan en kan er in de loop van tijd dus voor zorgen dat je mailbox volraakt. Je kunt dan opschonen of je e-mail pakket uitbreiden naar een groter pakket.

 

Hulp nodig van een van onze hosting gurus?

Heb je nu antwoord nodig op een dringende vraag of hulp nodig van onze support? Onze hosting specialisten staan maar al te graag voor je klaar!

Customer Support Team

Onze klantenservice is geopend tot 18:00 uur

Of neem een kijkje in onze 'stap-voor-stap' support handleidingen.

Bekijk support artikelen