Wat zijn de IT risico’s binnen jouw organisatie?

IT risico’s in kaart brengen zodat jouw financiële organisatie weerbaarder is tegen cyberdreigingen? Noodzakelijk, zeker met de komst van de Europese verordening DORA. Een robuuste DNS infrastructuur voor stabiel en veilig internet is daarbij zeer belangrijk. 

Wat houdt DORA in en waarom is deze verordening belangrijk? Hoe kun je het risico op cyberdreigingen en DDoS aanvallen binnen jouw organisatie verkleinen met een robuuste DNS infrastructuur?

Wat is DORA?

DORA staat voor Digital Operational Resilience Act of Wet Digitale Operationele Weerbaarheid. Met deze verordening wil de Europese Unie organisaties binnen de financiële sector beter beschermen. Organisaties moeten de IT risico’s en de maatregelen die zij nemen tegen cyberdreigingen, zoals DDoS, gestructureerd in kaart brengen. 

Dit geldt voor alle financiële instellingen en organisaties binnen Europa. Deze uniforme regelgeving voor bedrijven binnen de EU, wordt per februari 2025 van kracht. De verordening is nauw verbonden met toezichthoudende autoriteiten binnen Europa. 

Dit zijn onder andere de Europese Bankautoriteit (EBA), de autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) en de toezichthouder voor effecten en markten (ESMA). Binnen de EU zijn zij verantwoordelijk voor het uitrollen en handhaven van de nieuwe verordening. 

Het doel van DORA 

De verordening heeft als belangrijkste doel het verbeteren van de beveiliging en weerbaarheid van financiële systemen. Onder andere door het verplicht rapporteren van eventuele dreigingen en incidenten, het periodiek testen van ICT systemen op basis van geavanceerde dreigingen en kritieke systemen, én de dienstverleners die de ICT binnen een organisatie verzorgen. Zij moeten de naleving van hun diensten waarborgen. Daardoor kunnen financiële organisaties hun IT risico’s effectief beheren, maar ook beperken. 

Belangrijkste pijlers 

De nieuwe wet is al sinds januari 2023 in werking, maar wordt per 17 januari 2025 toegepast. De nieuwe regelgeving is gebaseerd op vijf belangrijke kernpunten die instanties binnen de financiële sector weerbaarder moeten maken tegen dreiging en digitale storing. 

1. ICT risicobeheer

ICT risicobeheer is belangrijk voor het beheren van de IT risico’s binnen een organisatie. Dit betekent het identificeren van bedreigingen zoals aanvallen van hackers of storingen binnen het systeem. De risico’s worden beoordeeld op waarschijnlijkheid, maar ook op de ernst. 

Zo kan worden bepaald welke problemen het eerst moeten worden aangepakt. IT risico’s beperken kan onder andere door het implementeren van een robuuste DNS infrastructuur, het upgraden van beveiligingssoftware of het opleiden van werknemers. Bij ICT risico-beheer is ook data-analyse belangrijk om verdachte patronen te kunnen herkennen. 

2. Beheren en rapporteren van ICT dreigingen

DORA biedt tevens een kader voor het beheer van ICT-gerelateerde incidenten. Er zijn strenge richtlijnen voor de manier waarop deze incidenten moeten worden beheerd, geclassificeerd en gerapporteerd. Het kader helpt instellingen bij een vroege detectie en identificatie van cyberdreigingen. Daardoor kunnen systemen beter worden beschermd. 

3. Weerbaarheid tests

Het testen van de veerkracht is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Europese verordening. Financiële instellingen binnen de EU zijn verplicht om hun ICT systemen grondig te laten testen om weerbaar te zijn tegen aanvallen en verstoringen én deze te kunnen herstellen. De testen bevatten beoordelingen, testen op basis van dreigingen en scenario’s waarbij mogelijke aanvallen worden gesimuleerd. De resultaten worden hierna beoordeeld en gecontroleerd. Ook moeten financiële instellingen hun bevindingen rapporteren aan de regelgevende instanties. Dit waarborgt transparantie en toezicht.  

4. Risicobeheer derde partijen 

Ook het beheren van ICT-risico’s van derden is belangrijk voor financiële instellingen. Hierbij worden zwakke plekken op het gebied van cyberbeveiliging aangepakt die worden beheerd door derde partijen of dienstverleners. Een organisatie moet risicobeoordelingen uitvoeren en ervoor zorgen dat externe dienstverleners voldoen aan de normen van de regelgeving. 

5. Regels voor het delen van informatie

Binnen DORA zijn ook regelingen opgenomen voor het delen van informatie. Dit is heel  belangrijk voor het verbeteren van de weerbaarheid tegen cyberdreigingen binnen de financiële sector. Het gebruik van robuuste DNS infrastructuur, is daarbij van belang. De Europese verordening moedigt financiële instellingen tevens aan om gebruik te maken van netwerken voor het tijdig uitwisselen van informatie over cyberdreigingen, kwetsbaarheden en andere incidenten. Daardoor draagt DORA bij aan een vertrouwde omgeving die het  mogelijk maakt om proactief en snel te kunnen reageren op dreigingen.

Inschatten van IT risico’s en dreiging voorkomen met robuuste DNS

Het bedrijfsleven wordt steeds digitaler. Vrijwel alle vormen van communicatie of transacties verlopen digitaal. Dat geldt zeker voor de financiële sector. Bedrijven binnen deze branche zijn sterk afhankelijk van ICT. Dat stelt de organisaties bloot aan verschillende risico’s en maakt ze kwetsbaar voor cyberdreigingen en aanvallen of verstoringen van buitenaf. 

Instellingen weerbaarder maken tegen deze dreigingen is noodzakelijk. Zeker gezien de frequentie daarvan steeds verder toeneemt. Een (DDoS) aanval kan de reputatie van een organisatie ernstig beschadigen, maar natuurlijk ook flinke financiële schade opleveren. 

Het inschatten van de IT risico’s is dus noodzakelijk om beter bestand te zijn tegen cyberdreigingen en te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese verordening. DORA doet dit door ICT risico-management, testen en rapporteren en het uitsluiten van de risico’s van externe partijen, zoals  dienstverleners die de ICT van een organisatie verzorgen. 

Sterke DNS infrastructuur 

Een robuuste DNS infrastructuur is ook van groot belang wanneer je als organisatie de risico’s binnen de toeleveringsketen wilt verkleinen. DNS of Domain Name System is een netwerkprotocol dat zorgt voor een veilige koppeling tussen een domeinnaam en IP-adres van de server. Als het ware fungeert DNS als een tolk of een vertaler. 

Toch is de internet infrastructuur vaak een onderschat risico. Dat terwijl een sterke DNS ontzettend belangrijk is om je als organisatie of financiële instelling te kunnen wapenen tegen aanvallen en cyberdreigingen. Zonder een hoogwaardige DNS is er géén internet. 

Premium DNS voor bescherming tegen DDoS en IT risico’s

Voldoen aan de DORA regelgeving? Een goede en stabiele DNS infrastructuur is daarbij ontzettend belangrijk. Onze Premium DNS beschermt netwerken tegen cyberdreigingen en DDoS aanvallen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een wereldwijde DNS verwerking.  

Naast een optimale veiligheid en weerbaarheid, zorgt de DNS ook voor een snelle laadtijd van online diensten en webpagina’s. Voor het implementeren van de Premium DNS van hosting.nl, is geen technische kennis nodig. Dit maakt het voor financiële instanties makkelijker om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese verordening DORA. 

Heb je vragen over onze Premium DNS? Wij beantwoorden jouw vragen natuurlijk graag.  

Plan online een afspraak , mail ons op support@hosting.nl of bel ons op 072 -7513406

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Nieusbrief