Waarom heb ik een SSL certificaat nodig?

SSL certificaat kopen

Het ‘kleine groene slotje’ in je browserbalk is inmiddels een vertrouwd beeld, zeker als je online aankopen doet. Een teken dat een SSL certificaat is geïnstalleerd. Het betekent dat de site veilig is, maar wat doet het slotje om jou te beschermen?

Om dit te begrijpen is het belangrijk om te begrijpen hoe informatie van de verzender bij de ontvanger terecht komt. Data op het internet moet langs een paar computers en servers van punt A naar punt B. En net als een indirecte vlucht waar je een overstap moet maken gaat data ook langs meerdere ‘stops’ waar het vertraagd, verloren of gekopieerd kan raken door mensen met onzuivere motieven.

Dat kleine icoontje, ook bekend als een ‘Secure Socker Layer (SSL) certificaat’, geeft de bezoeker het vertrouwen dat de data die zij toevoegen niet gehinderd wordt gedurende z’n reis.

Stel dat je je naam achterlaat op een webshop of ander formulier op een website waar geen SSL certificaat aanwezig is. Zodra je op ‘verzend’ klikt, gaat je ingetypte naam over het internet en is het tijdens een van de stops uit te lezen. Echter op een site met SSL certificaat wordt de naam “Jan Jansen” verzonden als versleutelde tekst “84tj3kjdihFJUE9hFshf933hfs943” en bij aankomst op de eindbestemming weer terugvertaald naar “Jan Jansen”. Dit proces geldt ook voor inlogcodes, creditcard nummers en andere data die met SSL beveiligd is.

Om te zien of een website een SSL certificaat heeft kun je de browser checken. Veilige sites beginnen met HTTPS. Browsers tonen voorlopig ook het ‘Veiligheidssymbool’ in de browserbalk met zo’n SSL certificaat om bezoekers een extra teken van vertrouwen te geven over de onderneming. Sites zonder SSL certificaat zullen een ‘Niet veilig symbool’ hebben, waardoor de bezoeker al aan de veiligheid van de site kan gaan twijfelen en geen aankopen zal doen of informatie zal achterlaten.

 

Beveilig je data met SSL

Als je op je website (gevoelige) informatie verzamelt van bezoekers, is het noodzaak een SSL certificaat aan te vragen. Zelfs als je geen gevoelige informatie verzamelt maakt het achterwege laten van een SSL certificaat je content management systeem gevoelig voor hackers. WordPress, het meest gebruikte CMS systeem ter wereld, is gevoelig als het niet goed beveiligd is. Zorg dus voor een degelijke beveiliging.

Of je nu consument of webeigenaar bent, het is belangrijk om de waarde van een SSL certificaat in te zien. Niet alleen zal het de bezoeker vertrouwen geven en je business beschermen, het helpt je ook nog aan een betere ranking in de Google zoekresultaten.

SSL is trouwens een naam van een wat oudere technologie. De nieuwere verbeterde transcriptie-techniek en beveiliging is ‘Transport Layer Security (TLS)’. Hoewel TLS een aantal jaren geleden grotendeels in de plaats kwam van SSL, wordt het om de een of andere reden in de volksmond gesproken over SSL of soms TLS/SSL.

Lees hier welke SSL certificaten SQR.NL aanbiedt

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Nieusbrief