De Gutenberg editor komt eraan. Ben jij er al klaar voor?

Gutenberg editor

Wellicht heb je er al het een en ander over gehoord, maar misschien ook niet: de Gutenberg editor. Op het moment van publicatie van dit blog is de Gutenberg editor nog niet klaar en het zal nog even duren voordat deze editor ook daadwerkelijk geïntroduceerd zal worden. Maar wat in ieder geval zeker is, is dat de manier waarop je nu je content maakt en opmaakt in WordPress, volledig op de schop gaat. Daarom vertel ik je in dit artikel alles wat je moet weten over de Gutenberg editor. 

Wat is de Gutenberg editor?

De Gutenberg editor is een volledig nieuwe editor van WordPress en zal vanaf WordPress 5.0 de ‘classic editor’ gaan vervangen. Als je klant bent van SQR.NL, dan dien je de update naar versie 5.0 zelf uit te voeren. Het doel van de Gutenberg editor is om het toevoegen van rijke content leuker en makkelijker te maken. De editor is te vergelijken met de ‘visual composers’ die wij nu kennen. Leuk om te weten: de Gutenberg editor is vernoemd naar Johannes Gutenberg. Hij is de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Dit heeft grote gevolgen gehad en leidde uiteindelijk tot een media (r)evolutie.

Wat is het verschil tussen de ‘classic editor’ en de Gutenberg editor?

Het belangrijkste verschil ten opzichte van de ‘classic editor’ is dat je bij de Gutenberg editor gebruik maakt van blokken. Met deze blokken kun je je eigen pagina bouwen. Je zou het kunnen zien als bouwstenen. Wanneer de bouwstenen goed op elkaar aansluiten, heb je een mooi eindresultaat. Maar hoe zien die blokken er dan uit? Zul jij je misschien afvragen. Er zijn verschillende soorten blokken. Elk blok vertegenwoordigt een bepaald soort content. Je kunt hierbij denken aan afbeeldingen, kolommen, koppen, paragrafen, lijsten etc.

Bovenstaande afbeelding is afkomstig van WordPress.org

Wat zijn de voordelen?

  • De op blokken gebaseerde editor is erg flexibel. Je kunt losse blokken onderling van positie laten wisselen.
  • Blokken zijn herbruikbaar. Stel, je hebt een mooie lay-out gemaakt voor een artikel. Dan kun je dit blok opslaan, zodat je deze de volgende keer niet meer hoeft te maken. Nu is dit een erg simpel voorbeeld, maar met complexe blokken zal je dit een hoop tijd besparen.
  • Er is minder afleiding in de nieuwe editor. Het voordeel hiervan is dat jij je kunt concentreren op het maken van content.

Zijn er ook nadelen?

  • De Gutenberg editor staat nog in de kinderschoenen. De Gutenberg editor zal daarom niet direct optimaal functioneren als deze af is.
  • Vanaf WordPress 5.0 wordt de ‘classic editor’ vervangen door de Gutenberg editor. Deze overstap kan voor problemen zorgen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat bepaalde thema’s en plugins niet meer worden aangepast aan de Gutenberg editor. Als jij gebruik maakt van een van deze plugins en/of thema’s, dan kan dit zorgen voor problemen op jouw website. Als dit gebeurt dan is er nog de mogelijkheid om de ‘classic editor’ te installeren. Mocht je toch gebruik willen maken van de Gutenberg editor, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar andere plugins en/of thema.
  • De Gutenberg editor probeert overal een blok van de te maken. Ook bijvoorbeeld van enkele afbeeldingen.
  • Er is geen mogelijkheid meer om video’s, afbeeldingen etc. aan een alinea toe te voegen. Hier moet je dan een blok voor gebruiken. Dit zou ook een voordeel voor jou kunnen zijn. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Wanneer komt de Gutenberg editor uit?

Er wordt verwacht dat de nieuwe WordPress versie mét Gutenberg Editor nog in 2018 uitkomt. Echter is er nog geen exacte datum bekend. Mocht je al gebruik willen maken van de Gutenberg editor, dan is deze te downloaden als plugin. LET OP: het is beta software en dus nog niet klaar. Dit betekent dat er nog kinderziektes in kunnen zitten. Check daarom eerst of er een back-up van jouw website is gemaakt.

Zorg dat je er klaar voor bent!

Je weet nu dat de Gutenberg editor eraan komt en dat dit grote gevolgen voor je kan hebben. Zorg er daarom voor dat je bent voorbereid op deze update. Als WordPress 5.0 gelanceerd is kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om eerst even te wachten totdat deze stabiel is. Er is ook een mogelijkheid om een kopie van jouw website te maken om de editor daarin te testen. Hoe je dit kunt doen, kun je het beste even navragen bij je webbouwer. Verder is het slim om te controleren of er een back-up is gemaakt. Als je WordPress hosting afneemt bij SQR.NL,  dan kun je via Mijn SQR eenvoudig een back-up maken van je hele WordPress website. Een andere mogelijkheid is om een plugin te installeren die een back-up voor je maakt. Hoe je dit kunt doen is te lezen in dit klantenservice. Tot slot is het van groot belang om te testen of alles het nog doet. Je wilt immers niet dat je er te laat achterkomt dat bepaalde plugins niet meer op jouw website werken. Kom je er niet uit of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met onze supportafdeling.

Tot slot

De Gutenberg editor zorgt nu al voor veel opschudding, zowel in positieve als in negatieve zin. Mensen houden nu eenmaal niet van verandering. Het zal daarom even tijd nodig hebben voordat de Gutenberg editor door iedereen geaccepteerd is. Daarnaast wordt er op dit moment al veel gebruik gemaakt van verschillende editors die op blokken gebaseerd zijn; zogenaamde ‘visual composers’. Deze zijn vaak gemaakt op basis van bestaande plugins of zelfgebouwde editors. Met de Gutenberg editor streeft WordPress naar eenheid en gemak voor iedereen om goede content te maken. Ik wacht in ieder geval met spanning af.

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze andere blogartikelen? Bezoek dan onze blogpagina.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Nieusbrief