Matomo: gratis analysetool met één klik geïnstalleerd

Matomo analytics

Als je online succesvol wilt zijn dan ben je ook nieuwsgierig naar het aantal bezoekers op jouw website en naar statistieken over veel of juist weinig bezochte pagina’s en bijvoorbeeld zoekopdrachten. Hoeveel bezoekers zijn nieuw of juist terugkerend?

Waarschijnlijk ben je bekend met Google Analytics, maar dat is niet de enige tool waarmee je informatie over de performance van jouw website kunt inzien. Bij de webhosting van SQR.NL kun je de #1 open source en gratis tool Matomo (voorheen Piwik) met één klik installeren om te zien wat jouw bezoekers doen. Je ziet waar jouw bezoekers vandaan komen, welk device ze gebruiken, hun leeftijd, interesses etc. Maar meest belangrijk: welke pagina’s bezoeken ze het meest, welke elementen worden aangeklikt en welke producten worden besteld?

Maar één eigenaar van jouw data

Matomo is ontwikkeld uit de behoefte van bedrijven om zelf te beschikken over data en de behoefte om de privacy van bezoekers te bewaken. Met het inzetten van Matomo weet je zeker dat jij de eigenaar van de beschikbare data bent en blijft. Er is geen derde partij die de data uitleest of kan inzien. Dat ligt bij diverse andere analyse tools in verband met de CLOUD Act net even anders.

Daarnaast heeft Matomo een GDPR Manager om te zorgen dat je volledig voldoet aan de regelgeving rondom de AVG/GDPR. Belangrijk voor jouw compliancy en privacy beheer doordat privacy van bezoekers gewaarborgd is.

Uitgebreide functionaliteit

Met deze open source tool kun je webanalytics, bezoekersprofielen en conversieoptimalisatie evalueren. Waarna je de prestatie van jouw website kunt verbeteren.

Matomo biedt genoeg functionaliteit om data te analyseren. Waaronder:

  • API koppelingen met veel mogelijkheden;
  • Heatmaps om te zien hoe de bezoekers zich daadwerkelijk gedragen op jouw pagina’s;
  • Mogelijkheid voorA/B testing;
  • Inrichten van funnels en doelen.

White Label

Doordat je het uiterlijk van Matomo helemaal kunt aanpassen aan jouw eigen huisstijl en jouw logo kunt toevoegen is de tool ook ideaal voor webbureaus die hun klanten willen informeren over de performance van hun website(s).

Prima alternatief voor Google Analytics

Het is wel even wennen aan de schermen en andere naamgeving van bepaalde categorieën in vergelijking tot Google Analytics. Maar als je Google Analytics vanuit privacy oogpunt niet kunt of wilt gebruiken, is Matomo een prima alternatief. Daarbij wordt deze tool met één klik geïnstalleerd bij webhosting van SQR.NL. De rapporten zijn vergelijkbaar en op Google Ads na, mis je eigenlijk geen gegevens. Daarmee is Matomo een goede keuze als je de honger naar data van derden wilt vermijden.

Naar de handleiding om Matomo te installeren

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief