Welk CMS moet ik voor mijn website kiezen?

Wordpress, Joomla, Drupal, Magento,Typo3

Dat is de eerste vraag die je waarschijnlijk stelt zodra je een website wilt gaan maken. Veel websites worden beheerd door middel van een Content Management Systeem (CMS). Er zijn verschillende CMS-en, al dan niet open source, waaruit je kunt kiezen voor het bouwen van je eigen website. Wat zijn de verschillen tussen deze systemen en hoe kies je uiteindelijk het juiste CMS? We zetten een en ander hieronder voor je op een rij:

De meest gebruikte beheersystemen zijn:

Elk systeem heeft een verschil in de leercurve (hoe eenvoudig het systeem aan te leren is), de kosten (van aanschaf van het CMS, de templates, plug-ins en onderhoud), het beschikbaar aantal plug-ins en functionaliteiten (formulieren, betaalmethoden, SEO-tools etc.). Hoe snel je jezelf een systeem aanleert, hangt deels ook van je eigen inzet en kennisniveau af. Hoeveel budget je wilt of kunt uitgeven aan een template of extra plug-ins en ontwikkeling, heb je ook zelf in de hand.

WordPress is momenteel het meest gebruikte systeem. Je ziet dat veel webdevelopers, zzp-ers en internetbureaus websites hiermee aanbieden. Regelmatig de updates installeren, ook van de plug-ins, en een SSL certificaat installeren zijn dan ook een must om goed beveiligd te blijven. Dit om cybercriminelen voor te blijven en mogelijke gaten te dichten. Ook Joomla!, Magento, TYPO3 en Drupal moeten op de juiste manier beveiligd worden. Je dient je website of webshop te optimaliseren op zowel technisch als op content gebied om je website goed vindbaar te maken in Google; welk CMS je ook kiest. Technische aanpassingen zijn hierbij noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen als zoekmachinevriendelijke URL’s, header instellingen, meta description, naamgeving van beelden etc. In een eerder blog gingen we hier al op in.

WordPress

WordPress is één van de meest populaire CMS systemen om een website mee te maken. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee overweg doordat het eenvoudig is aan te leren. Er zijn gemiddeld 8 updates per jaar, die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Je hebt ook een premium versie, waarmee je gebruik kunt maken van extra functionaliteiten. Alle websites worden gebouwd in responsive design, dus zijn goed te zien op zowel desktops, tablets en op smartphones. WordPress kan wel traag worden als er verschillende plug-ins worden gebruikt. Ook heeft WordPress veel onderhoud nodig vanwege de updates die jaarlijks uitgevoerd worden. Bij SQR WordPress hosting worden deze updates automatisch voor je uitgevoerd. Hiermee is het nog makkelijker om mee te werken. Om WordPress voor een webshop in te zetten is ‘WooCommerce’ als plug-in ideaal. WooCommerce begon als een simpele plug-in, maar is uitgegroeid tot een enorme community en veel meer dan alleen een enkele plug-in. WooCommerce is één van de meest populaire webshop systemen en wereldwijd miljoenen keren gedownload.

Drupal

‘Drupal’ werkt heel anders dan bijvoorbeeld WordPress of Joomla!. Drupal maakt namelijk gebruik van kleine, gratis modules die samen een nieuwe functionaliteit vormen. Een modulair systeem dat je zelf kunt inrichten. Dit zorgt voor een CMS met heel veel mogelijkheden. Regelmatig worden er updates uitgebracht. In de begintijd van Drupal is de software ontworpen om te fungeren als community platform. Drupal beschikt over een krachtige en robuuste API waarmee het mogelijk is vrijwel elke applicatie te realiseren. Dit maakt Drupal geschikt om als framework te dienen voor elke applicatie. Deze eigenschap heeft Drupal altijd behouden en verder uitgewerkt, zodat het systeem zich bij uitstek leent voor webprojecten waarin grote gebruikersgroepen een rol spelen. Drupal is, door het modulaire systeem en de leercurve die hier bij hoort, het beste geschikt voor ‘Corporate’, ‘Community’ en ‘Magazine’ websites. Vaak is ook Drupal in 1 klik te installeren bij hostingpartijen.

Joomla!

‘Joomla!’ was een tijd lang het meest gebruikte CMS ter wereld. Joomla! wordt niet altijd als erg overzichtelijk ervaren. In het begin kwam de interface zelfs nogal rommelig over, vooral als een website veel externe plug-ins bevatte. Joomla! kan het best gebruikt worden voor Corporate websites en Magazine websites. Joomla! is ontworpen zodat het eenvoudig is te installeren, zelfs voor beginners. Veel webhosting partijen bieden zelfs de mogelijkheid aan om Joomla! automatisch of in 1 klik te installeren, waardoor jouw site binnen enkele minuten live kan zijn. Het is minder geschikt voor een website waarbij externe bezoekers een account aanmaken waaraan verschillende rollen gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld intranet, extranet, etc. Tevens is Joomla! iets minder geschikt om als webshop te dienen. Op de Joomla! community is hier wel meer informatie over te vinden. De interface, het gebruiksgemak van Joomla! ziet er op eerste gezicht vriendelijk uit, maar sommige onderdelen zijn wat lastiger te beheren, en vereisen wat meer uitleg.

TYPO3

In Nederland is TYPO3 met name populair geworden toen bekende organisaties het gingen gebruiken zoals universiteiten, televisiezenders en overheidsinstanties. Uitzonderingen daargelaten zijn TYPO3 websites over het algemeen niet de meest esthetische dan wel moderne websites, wel gaat het vaak om grote websites met meer dan duizend pagina’s en/of gebruikers. Vanwege deze schaalbaarheid en o.a. een degelijk rechten systeem is TYPO3 in principe een goede kandidaat voor een grote community website of andersoortig project van enterprise niveau. Het ontwikkelen van TYPO3-eigen extensies is vrij eenvoudig te doen zonder al te veel PHP kennis. Met de TYPO3-extensie ‘Kickstarter’ kun je vrij eenvoudig de basis voor de gewenste functionaliteit neerzetten. Handig om daar dus even naar te kijken mocht je voor dit CMS kiezen.

Magento

Magento is een populair webshop-systeem. Dit alles maakt Magento geschikt voor zowel de webwinkelier als grote e-commerce projecten. De reden dat dit systeem zo populair is, heeft te maken met het feit dat je met dit systeem een uitgebreide, professioneel ogende webwinkel kan maken die geheel aan jouw wensen en eisen voldoet. Daarnaast is het systeem erg gebruiksvriendelijk, waardoor zelfs leken op het gebied van websitebouw een volledige en professionele webwinkel kunnen maken met het systeem. Ondernemers kiezen vaak voor Magento omdat het een compleet pakket biedt van online betaalkoppelingen, voorraadbeheer, meerdere valuta, meertaligheid, facturatie, marketing tools, analyses en ga zo maar door.

Websitebouwer

Wij hebben ook de Websitebouwer in ons assortiment waarmee je via een zogenaamde WYSIWYG-tool (What You See It What You Get) heel eenvoudig jouw website of webshop kunt bouwen. Deze kun je vooraf testen om te kijken of dat voor jouw idee geschikt is.

CMS kiezen

De keuze voor een CMS kun je vergelijken met de keuze tussen een benzine-, diesel- of elektrische auto. Het ligt er helemaal aan waarvoor je hem gaat gebruiken!

Iedere oplossing heeft z’n eigen voor- en nadelen. Waarvoor moet je dan kiezen? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie: wat is het doel van je website? Wil je een heel eenvoudig te beheren site met een aantal pagina’s, fotogalerij, contactformulier en wellicht een blog? Wil je het zelf kunnen onderhouden zonder dat je beschikt over technische kennis? Dan is WordPress in veel gevallen een goede keuze. Heb je echter eisen op het vlak van ontwikkeling en ga je iets maken dat minder eenvoudig is? Zoek je als webdesigner meer flexibiliteit en uitgebreide functionaliteiten? Dan zou je kunnen kiezen voor Joomla!, Drupal of TYPO3. Wil je een uitgebreide webshop en heb je een hoger budget voor ontwikkeling? Bekijk dan de mogelijkheden voor Magento.

Er speelt echter nog een aspect mee: populariteit. In de afgelopen jaren is WordPress zó populair geworden, dat je overal specialisten kunt vinden. Van zzp-ers tot grote designbureaus die allemaal met WordPress werken. Op dat vlak is WordPress Joomla!, Drupal en TYPO3 echt voorbij gestreefd. Onze partners kunnen je ook meer vertellen over de inzet van de verschillende CMS-en. Mocht je hier interesse in hebben: laat het ons weten!

Op internet vind je meerdere vergelijkingspagina’s waar ‘Content Management Systemen’ op diverse punten met elkaar vergeleken worden. Daar kun je voor jezelf op detailniveau nog de verschillen bekijken. We hopen je hiermee in ieder geval iets meer inzicht in de verschillende CMS-en te hebben gegeven. En wie weet ben je er al uit!

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Nieusbrief