Maximale laadsnelheid voor je website
Als je op internet op zoek bent naar informatie, dan wil je dit ook snel op je scherm hebben. Niets is vervelender dan lang wachten op het inladen van pagina’s en de beelden die er op staan. Men verwacht van huidige websites nogal veel, zoals een heldere (menu-)structuur, responsive design en dus ook een goede laadsnelheid van je website.
Heeft de laadsnelheid invloed op SEO?
Jazeker! Zoekmachines zoals ‘Google’ of ‘Bing’ beoordelen al tijden snellere websites hoger in de organische zoekresultaten. Daarnaast heeft de snelheid van een website niet alleen invloed op de zoekresultaten, maar is bewezen dat het ook op de conversiepercentages, dus direct op je omzet invloed heeft. En wie wil er nu niet meer omzet? Uit onderzoek blijkt dat 1 seconde vertraging in de laadtijd van een website gemiddeld 7% conversies, 11 % minder paginaweergaven en 16% afname in klanttevredenheid kan veroorzaken. Een website met per dag €100.000,- omzet loopt dan op jaarbasis 2.5 miljoen euro aan omzet mis.
Hoe snel moeten pagina’s op je website laden?
Uit onderzoek* blijkt dat ongeveer 50% van de mensen verwacht dat een webpagina sneller laadt dan 2 seconden. En 40% van de mensen verlaat een webpagina die langer dan 3 seconden nodig heeft om volledig te laden.
*Bron: blog.kissmetrics.com
Een maximale laadtijd van 3 seconden is dus raadzaam om aan bovenstaande te voldoen. Er zijn ook diverse mythes over een beter laadsnelheid. Hierover is een helder artikel uit 2015 te vinden dat nog steeds actueel is bij Frankwatching.
Hoe zorg je dan dat je website snel geladen wordt?
Zorg dat je website goed gebouwd is.
Door het gebruik van CMS systemen als WordPress, Joomla! en Drupal is het bouwen van een website of webshop voor vrijwel iedereen mogelijk. Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan het inzetten van deze systemen. Zo laden deze pakketten soms onnodig veel ‘Javascript’ en CSS bestanden in of verzoeken aan databases om informatie. Je webmaster kan dit voor je uitzoeken en deze kan ook zorgen dat niet gebruikte plugins uit staan of het liefst verwijderd zijn. Zoek voor je een website gaat bouwen dan ook uit welke thema’s snel laden en geschikt zijn voor jouw opzet van de site. Controleer daarna welke plugins nog nodig zijn om al jouw wensen te realiseren. Kijk hierbij naar hoeveel gebruikers deze thema’s en plugins al hebben geïnstalleerd en wat voor reviews deze hebben ontvangen. Het up-to-date zijn van je CMS heeft ook invloed op de prestatie van je website. Tegenwoordig kun je ook hosting met automatische installatie van WordPress, Joomla!, Magento of een ander CMS bestellen. Hierbij wordt vaak ook het CMS automatisch geüpdatet, zodat jij je hier geen zorgen meer over hoeft te maken. Eerder schreven we al een blog over de keuze van een CMS: Welk CMS moet ik voor mijn website kiezen?
Comprimeer/optimaliseer JavaScript, Stylesheets en HTML-bestanden
Iets technischer, maar zeker de moeite waard, is het comprimeren van JavaScript, stylesheets en HTML-bestanden die je website gebruikt. Dit betekent in de praktijk dat onnodige spaties, commentaarregels, witregels en tabs verwijderd worden uit de code. Zo wordt je bestand kleiner en laadt het sneller in. Je stylesheet-bestanden ontdoen van onnodige tekens kun je op cssminifier.com. Javascript-bestanden kun je verkleinen op javascript-minifier.com.
Comprimeer de afbeeldingen
Daarnaast is het heel belangrijk om de gebruikte afbeeldingen niet groter te maken dan nodig is. Vraag aan je webmaster hoeveel pixels breed en hoog je foto’s moeten zijn voor header, blog of fotoalbum en of het verstandig is dit als .jpg, .gif of .png aan te leveren. Hierover schreven we eerder al een blog: Beelden en zoekmachine optimalisatie. Je kunt er ook voor kiezen om voor desktop en mobiele vertoning aparte designs te maken, zodat een smartphone nog minder hoeft te laden aan content in verband met het kleinere scherm.
Verdiep je in de hostingpartij
Zorg ten derde dat je website bij een hosting-partij draait waar snelheid ook gewaarborgd is. Zoals het gebruik van snelle servers met maximale beveiliging, koelingssystemen en meervoudige stroomvoorziening. Bij een goede beveiliging en stroomvoorziening heb je de verzekering dat de servers maximaal blijven presteren en je site dus benaderbaar is. Goed gekoelde servers kunnen een snelle data-overdracht garanderen waardoor je site beter geladen kan worden. Zo zijn er datacenters die werken met SSD opslag (wat veel minder koeling vereist) of die met helium gekoelde schijven werken voor maximale performance. Voordeligere shared hosting van goede aanbieders werkt prima voor de kleinere websites. En hele grote websites gebruiken uiteraard een high-end oplossing. Het is dus raadzaam om bij je hosting-partij te informeren naar de gebruikte datacenters. Informatie over de gebruikte servers bij SQR.NL vind je hier.
Netwerk van de eindgebruiker
De internetsnelheid van de bezoeker is zelf ook van belang. Als deze gebruiker op een traag netwerk zit, een verouderde browser gebruikt of met een trage router werkt, dan heeft dat ook effect op de laadsnelheid van jouw site. Eerste hulp bij traag ontvangst is dan: het resetten van de router, opnieuw opstarten van de computer, updaten van de browser, checken van firewalls en virusscanners, gebruik van juiste bekabeling en check van de draadloze router. Op internet zijn diverse scans op de snelheid van je internet te vinden. We hebben er een paar in een apart artikel op een rij gezet: Test de snelheid van je website.
Conclusie
Door het verbeteren van de laadtijd van je website, werk je aan zoekmachineoptimalisatie en komt het de gebruikerservaring ten goede. Heb jij al getest hoe snel jouw website laadt? Met onze tips om je site juist te bouwen en te checken, content te optimaliseren en onder te brengen bij de juiste hostingpartij kun je het maximale uit je online performance halen. Zo maken we je met SQR.NL weer een stukje succesvoller.