Waar moet ik op letten bij webhosting vergelijken?

Het aanbod aan webhosting-partijen neemt alsmaar toe. Dat maakt het voor jou als eindgebruiker niet eenvoudiger om de juiste webhosting-partij te kiezen. Maar waar moet je nou op letten bij webhosting vergelijken? In dit artikel geef ik je concrete handvatten die je kunt gebruiken bij het maken van die keuze.

Webhosting vergelijken

Als je webhosting gaat vergelijken zul je zien dat er veel specificaties zijn die nogal behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Is de prijs leidend of is een goede service en bereikbaarheid ook een factor waar je rekening mee wilt houden?

Hoe bereikbaar is de webhosting-partij?

Eén van de belangrijkste features van een webhosting-partij is de bereikbaarheid en hulpvaardigheid om je te helpen in het geval van problemen. Het liefst zo gebruiksvriendelijk mogelijk via een kanaal waar jij je prettig bij voelt. Zoals chat, e-mail, WhatsApp of per telefoon. Dit moet natuurlijk volledig gratis zijn zonder tientallen minuten in de wacht te hoeven staan. Bij SQR.NL hebben wij bijvoorbeeld de procedure dat vragen die wij vaak ontvangen direct worden verwerkt in onze support artikelen; iets wat veel van onze klanten erg waarderen. Wees dus kritisch en analyseer, als je webhosting gaat vergelijken, hoe eenvoudig de webhosting-partij bereikbaar is en hoe uitgebreid het support gedeelte is. Dit gaat je in een later stadium, indien je support nodig hebt, veel hoofdpijn voorkomen.

Hoeveel schijfruimte heb je nodig?

Dit is grotendeels afhankelijk van het doel van de website. Wil je een eenvoudige blog met daarop enkel beeld en tekst? Dan heb je niet al te veel schijfruimte nodig en volstaat in veel gevallen 100 MB. Als je van plan bent om veel gebruik te gaan maken van foto- en videomateriaal voor bijvoorbeeld een portfoliowebsite, dan is schijfruimte wel erg belangrijk. Probeer in dat geval vooraf te bepalen om hoeveel materiaal het gaat (100 MB, 5 GB, etcetera). Even stilstaan bij de vraag: ‘Hoeveel schijfruimte heb ik nodig?’ zal je al grotendeels op weg helpen. Je website zal altijd in ontwikkeling blijven, dus houd rekening met een beetje groei voor de toekomst, hoewel je natuurlijk ook data kunt verwijderen in de loop van de jaren.

Hoeveel dataverkeer kun je verwachten?

Ken je de term ‘Bandwidth limit exceeded’? Dat krijgen bezoekers van je website te zien wanneer je een limiet op je dataverkeer hebt bij je webhosting-partij (en deze passeert). Er staat natuurlijk niets knulliger dan een dergelijke melding. Sterker nog; het kan afbreuk doen aan het merk of het product wat je probeert te vermarkten. Wij weten als geen ander dat je niet met dergelijke limieten opgezadeld wilt worden en hebben er daarom voor gekozen om onze webhostingpakketten te voorzien van onbeperkt dataverkeer.

Ondersteunt je webhosting-partij jouw CMS?

Een CMS (Content Management Systeem) stelt je in staat om relatief eenvoudig je eigen website (of webshop) te onderhouden. Wij raden onze klanten dan ook aan om gebruik te maken van een dergelijk systeem (in dit artikel lees je meer over de diverse mogelijkheden, zodat je een bewuste keuze maakt voor een CMS). Nadat je de keuze hebt gemaakt voor een specifiek CMS, is het belangrijk om te achterhalen of de door jou gewenste webhosting-partij ook daadwerkelijk ondersteuning biedt voor het CMS waarmee je wilt gaan werken. Een goed en professioneel CMS kan bijvoorbeeld gebruik maken van de laatste technieken (een nieuwe functie in PHP om maar een dwarsstraat te noemen). In dat geval is het van belang dat de webhosting-partij ook volledig technisch up-to-date is zodat het CMS en jouw website volledig naar behoren werken.

Bij SQR.NL ondersteunen wij een grote hoeveelheid aan populaire CMS’en en bieden tevens de mogelijkheid om WordPress en Joomla! automatisch uit te rollen en te updaten, zodat jij je daar als eindgebruiker geen zorgen over hoeft te maken.

Overige technische specificaties

Naast de hoeveelheid MB’s (opslag) en de mogelijkheid dat jouw gekozen CMS (Content Management Systeem) ondersteund wordt, is het ook zaak om te kijken naar de specificaties van de servers waar je website op gehost gaat worden. Wordt er gebruik gemaakt van SSD-opslag? Worden er back-ups gemaakt? Wat is de uptime garantie? En wat is de locatie van de servers voor een goede prestatie op snelheid? Allemaal goed om naast elkaar te leggen bij webhosting vergelijken. Als je namelijk veel bezoekers vanuit Nederland verwacht, dan is het raadzaam ook in Nederland te hosten. Bij SQR.NL hebben we gekozen voor Global Switch en Equinix AM2 in Amsterdam die beiden ISO gecertificeerd zijn en door hun vestiging in Amsterdam onder Nederlandse wet- en regelgeving vallen. Daarnaast is SQR.NL zelf ISO 27001 gecertificeerd voor informatiebeveiliging.

Zijn er nog andere zaken waar ik op moet letten?

Naast webhosting is e-mail ook een belangrijk aspect. Je wilt namelijk voorkomen dat jij of je medewerkers worden overladen met spam. Handmatig spam wegfilteren uit een e-mail inbox is een zeer tijdrovende klus en daarnaast risicovol door de continu toenemende bedreigingen zoals phishing en ransomware (en helaas is de mens nog steeds de zwakste schakel bij dergelijke aanvallen). Een goede antispam en antivirus service filtert 99% van het spamverkeer, zodat jij je kunt focussen op je business.

Een ander belangrijk aspect is encryptie (middels een SSL certificaat). Een SSL certificaat zorgt voor de encryptie van een http verbinding, zodat alle data die wordt uitgewisseld is versleuteld. Dit is vooral van belang bij gegevensoverdracht en transacties. Toch is SSL min of meer de standaard geworden op het web en laat Google het bijvoorbeeld meewegen in de positionering van jouw website (of webshop) binnen de zoekmachine. Met andere woorden; een moderne website of webshop kan niet zonder een SSL certificaat. Neem de kosten voor een SSL certificaat mee als je webhosting gaat vergelijken.

De laatste tip die ik je mee wil geven is het onderzoeken van de abonnementsduur. Zit je bijvoorbeeld direct een jaar vast aan een webhosting pakket of kun je de dienst ook per kwartaal (of per maand) afnemen?

Website verhuizen?

Misschien heb je al een website ergens live staan en wil je weg omdat je niet tevreden bent over de service of de kosten die in rekening worden gebracht. Weet dan dat we bij SQR.NL de verhuisservice hebben, waarbij we je helpen om je huidige website kosteloos over te zetten. Ook hebben we een uitgebreide kennisbank waarop we de meest voorkomende vragen beantwoorden. Mocht je daar niet uitkomen, dan is de servicedesk van SQR.NL -gratis- tijdens kantooruren bereikbaar via telefoon, chat en e-mail.

Conclusie

Bij webhosting vergelijken is het naast de technische specificaties zaak om ook te kijken naar de geleverde service en beveiliging van jouw data. Staar je daarbij niet blind op de prijs. De goedkoopste webhosting is zeker niet altijd de beste oplossing.

Ben je niet tevreden met je huidige webhosting-partij of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen met één van onze specialisten om de webhosting te vergelijken? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. De reviews helpen je wellicht ook bij het maken van een goede keuze.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Nieusbrief