Registreren van een domeinnaam; Internationale regels en tips
Bij SQR.NL kun je inmiddels uit 867 domeinextensies kiezen. Naast de zeer gangbare .nl, .com en .eu kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor .amsterdam, .sport, .training of .tv. Je gekozen extensie geeft Google inzicht in de informatie die op de bewuste website te vinden is. De juiste url is dus onderdeel van je zoekmachine optimalisatie beleid. Hieronder enkele tips en regels voor het registreren van een domeinnaam.
Internationale regels
De naam die je bij je registratie kiest, komt achter https://www. en voor de extensie (.nl, .com etc.) te staan. Internationaal gelden hiervoor enkele regels:
- Een domeinnaam bestaat uit letters van ons alfabet, cijfers en/of mintekens;
- Een domeinnaam bestaat uit minimaal twee en maximaal 67 karakters;
- Een domeinnaam bevat geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens;
- Bepaalde woorden zijn uitgesloten van registratie. Een domeinnaam mag bijvoorbeeld geen oneerbaar of onzedelijk woord bevatten.
- Het gebruik van alleen cijfers voor een domeinnaam is in het geval van een .nl, .com, .net, en .org toegestaan.
Tips
- Kies de juiste extensie. Richt jij je met je website op Nederland? Kies dan .nl, .com of .net als extensie. Richt jij je (ook) op andere landen? Kies dan de extensie van het betreffende land, ga bijvoorbeeld voor .de voor Duitsland en kies voor .be in het geval jij je richt op België. Indien je actief bent in meerdere landen kun je ook kiezen voor een generiek top-level domein als .eu, .com, .net of .org.
- Is .nl al bezet? Overweeg dan om voor bijvoorbeeld .amsterdam of .org te gaan en geef in Google Search Console aan dat jouw website zich op Nederland richt.
- Kies een korte, beschrijvende en krachtige domeinnaam. Een kortere naam is beter te onthouden en verkleint de kans op typefouten. Met een beschrijvende naam wordt je domeinnaam eerder aangeklikt in Google.
- Registreer je domeinnaam met diverse extensies. Voorkom daarmee dat iemand anders je .nl-domeinnaam als .com-domeinnaam registreert. Denk ook aan de meer ‘exotische’ extensies als .tv en .media of .online
- Registreer meerdere domeinnamen. Registreer bijvoorbeeld naast je merknaam ook je productnaam als domeinnaam.
- Registreer ook de andere varianten met of zonder koppeltekens (minteken) en afkortingen. Deze extra domeinnamen kun je redirecten naar de daadwerkelijk gepubliceerde website.
- Zorg dat je domeinnaam gemakkelijk te spellen is. Dit maakt het voor bezoekers eenvoudiger om je domeinnaam te onthouden en te bezoeken.
- Verbeter je vindbaarheid door relevante zoektermen in je domeinnaam te plaatsen.
- Is je website lokaal gericht? Gebruik bijvoorbeeld de plaatsnaam in je domeinnaam.
- Let op met het gebruik van merknamen in je domeinnaam. De eigenaar van het merk zal dit gebruik zeer waarschijnlijk niet toestaan.
Wat is een goede domeinnaam?
Kies een domeinnaam die bij je product of dienst past, je werkzaamheden omschrijft. Het is raadzaam een domeinnaam te kiezen die je bezoekers makkelijk kunnen onthouden. Of misschien heb je gewoon een fantastisch idee voor een domeinnaam en is deze nog vrij! Dit kun je checken met de domeinchecker. Wil je vrijblijvend een deskundig advies? Neem dan contact met ons op. Hoe je een domeinnaam registreert kun je in ons support artikel lezen.